Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jukata

3. 12. 2010

Pokud přemýšlíte, co si obléknout během letních dnů, možná pro vás bude správnou volbou jukata – v Japonsku zažívá toto oblečení už od 90. let minulého století velmi úspěšný comeback.

Jukata není ve skutečnosti nic jiného než specifický druh kimona. Stejně jako kimono má rovné švy a široké volné rukávy. Původně se začala využívat podobně jako náš župan, tedy po koupání ("ju" znamená v překladu koupel, "katabira" spodní prádlo, a zkrácení složeniny "jukatabira" na pohodlnější "jukata" na sebe nenechalo dlouho čekat). Narozdíl od tradičních kimon, která bývají z hedvábí, brokátu či saténu, je jukata zpravidla bavlněná a nepodšitá a její oblékání se prvně datuje kamsi do 9. století našeho letopočtu.
Díky pohodlnému nošení se její využití rozšířilo i mimo japonské lázně. Na tradiční slavnosti, jakými jsou v Japonsku například letní ohňostroje hanabi, si dnes Japonci oblékají právě jukatu. Pokud na takové slavnosti Japonku v jukatě potkáte, určitě nepřehlédnete nápadně uvázaný pás obi. Naopak v lázních nebo v rjokanu - tradičním hotelu - vám k jukatě dají pouze běžný pásek.
Jukata není ani zdaleka pouze dámské oblečení, existují i jeho pánské verze, obyčejně v tmavších barvách. Jukatu často doprovázejí dřevěné sandály geta.
Až budete jukatu oblékat, dejte pozor, abyste při zavinování přehrnuli levou stranu přes pravou a nikoli naopak. Obrácené zapnutí je vyhrazeno pouze pro pohřby, a to zásadně mrtvým.

http://www.manga.cz/index.php?clanek=753&druh=3

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář